Self-assessment against Telework Directive requirements:

Once you have reviewed and assessed the Pros and Cons and believe you should proceed with your request, take the time to answer the questions below. 

These will assist you in understanding whether your telework request would be deemed to meet the requirements outlined in Section 5 of the Telework Directive and whether it would be possible for your supervisor/manager to recommend the conduct of a threat and risk assessment (TRA).  

Go through the following statements/situations and check off appropriate box (Yes/No). 

If you answer yes to one or more of statements 1 through 4 and 6, the telework request will be denied. If you answer yes to statement 5, your manager and Assistant Deputy Minister assessment will determine if telework is feasible.

	
	WHEN TELEWORK WILL NOT BE CONSIDERED
	Yes
	No

	1.
	Duties involve on-site, in-person services to external clients (as a substantial part of the duties).
	
	

	2.
	Duties require direct external client contact by telephone, as calls cannot at this time be dispatched outside the call centres, nor can they be monitored to ensure quality of service, and distribution of national workload.
	
	

	3.
	Positions where consolidation of work sites occurs given telework does not achieve budget and transformation objectives such as efficiency, effectiveness and workload management.
	
	

	4.
	Duties require the handling of classified information at the protected C, secret or top secret level, as the departmental electronic network is certified up to the protected B level.  In addition, this type of information can only be handled in a controlled environment, as per the Policy on Government Security.
	
	

	5.
	Duties require the handling of sensitive information (levels A and B), where the level of risk to the safeguarding of the information requires mitigating measures that are too costly and/or leave too high of a residual risk. The judgement on cost and acceptable risk tolerance will be made at the Assistant Deputy Minister level to bring consistency.
	
	

	6.
	Managers or supervisors whose responsibilities may require their presence in the designated workplace.
	
	


If you do not answer yes to the above statements/situations further assess the telework request to ensure that the following conditions apply. 

	WHEN TELEWORK MAY BE APPROPRIATE
	Yes
	No

	It is operationally feasible to perform the work outside of the designated workplace.
	
	

	Official language requirements and client services will not be compromised by the telework arrangement.
	
	

	The overall quality and quantity of the work carried out in the designated workplace shall be sustained by the teleworker in the telework place.
	
	

	Consistency in meeting performance objectives, including adherence to the Values and Ethics Code for the Public Sector, and the HRSDC Code of Conduct.
	
	

	The arrangement is cost effective and the funding is within the approving manager’s budget to support expenses associated with the agreement.
	
	

	The employee will be accessible when required by their management and colleagues during the employee’s scheduled working hours, and agree to report to the designated workplace, as necessary, to attend meetings, training sessions, etc, at their own expense.
	
	

	The arrangement will not negatively impact colleagues and the achievement of team/task outcome.
	
	


